Op bedevaart naar Canterbury, een interactief theaterstuk op tekst van Dirk Dobbeleers, naar Geoffrey Chaucer

CONCEPT

Een bloemlezing uit “The Canterbury Tales”, gedicht door Geoffrey Chaucer. Hij begon omstreeks 1387 aan dit meesterwerk te schrijven. Meer dan waarschijnlijk ging Geoffrey Chaucer mee op de bedevaart naar Canterbury die plaatsvond van 16 tot 20 april 1387. Chaucer en 29 andere pelgrims verzamelden in herberg “De Wapenrok”. Het schrijn van de heilige Thomas Beckett in Canterbury was hun einddoel. Harry Bailly, de waard van “De Wapenrok”, stelde voor om tijdens de bedevaart een spelletje te spelen. Elke pelgrim moest twee verhalen tijdens de heenreis en twee verhalen tijdens de terugreis vertellen. Het beste verhaal zou een gratis avondmaal winnen. De prijs werd nooit uitgereikt, want toen Chaucer in 1400 stierf, waren zijn Canterbury Tales verre van voltooid. Hij laat ons alleszins een schat aan filosofische, komische en erotische verhalen na. Kortom, voor elk wat wils. En die schat willen wij gebruiken… om u te vermaken.

Het toneelspel is interactief: de toeschouwers spelen allemaal pelgrim. Ze krijgen bij het begin van het stuk een kaartje. Wie wil mag zich zelfs verkleden. Sommige toeschouwers kunnen een rol krijgen. Dat houdt het volgende in:

Een stevige drinker, in het stuk speelt hij de molenaar, wordt voortdurend van drank voorzien. Er kan geboerd en geschreid worden aan tafel. Een preutse man of vrouw mag beschaamd reageren op de pikante verhalen. Iemand met een onbedaarlijke lach mag proberen de rest van het publiek mee te slepen. Sommige toeschouwers worden er een beetje doorgesleurd. Zij mogen zich uiteraard verdedigen. Andere suggesties zijn welkom en worden op uw vraag uitgewerkt.

Op het einde van het stuk kiezen de aanwezigen het beste verhaal eruit. Hij of zij die aan de inkom dit kaartje getrokken heeft, wint een fles bier of wijn. Tijdens de voorstelling mag er dus best gegeten en gedronken worden.

Er zijn een aantal rekwisieten nodig, maar een decor is niet vereist. De belichting bestaat uit kaarsen die op de tafels worden gezet.

Er bestaan 3 versies van het theaterstuk: een eerste voor een man en een vrouw, een tweede voor 2 mannen en een laatste voor 2 mannen en een vrouw. Het is deze laatste versie waarvan u de integrale tekst kunt lezen, als u klikt op de titel van dit artikel. De andere versies kunnen u ter lezing doorgestuurd worden na een eenvoudig mailtje via het contactformulier.

OPVOERINGSVOORWAARDEN:
Om dit stuk op te voeren is de geschreven toestemming van de auteur vereist, verkrijgbaar via het contactformulier. Nadien is uw gezelschap de gebruikelijke opvoeringsrechten verschuldigd aan Sabam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...