Waar de stal bleef stille staan, een dolkomisch kerstspel in 3 bedrijven, van Guy Didelez en Dirk Dobbeleers

OPVOERINGSVOORWAARDEN:

Dit werk mag niet worden opgevoerd zonder voorafgaande schriftelijke toelating van de rechthebbende(n), die kan worden verkregen via het contactformulier.


Dit werk werd uitgegeven bij Auteursbureau Almo BVBA. Het is gedeponeerd bij SABAM, waar ook de auteursrechten dienen vereffend te worden.


Voor de integrale tekst van dit toneelstuk, klik op de titel van dit artikel.


KORTE INHOUD:
In warenhuis A & C (Alles & Comfortabel) koestert men grote plannen. De goederen- en personenlift wordt immers omgetoverd tot een kerststal die van verdieping tot verdieping wordt gevoerd. De personeelsleden zullen allemaal een rol in het kerstgebeuren spelen... Temidden van al die drukte komt Dolf De Wolf, een echte geweldenaar, het warenhuis binnenvallen. Hij heeft een rekening te vereffenen met Frans (François voor de vrouwen) De Geyndt, chef van de promotiedienst. Frans heeft aan Dolfs lief gezeten... Paniek! Frans verkleedt zich als Sint Jozef, maar Dolf kan samen met hem en alle anderen nog mee de lift in springen... En dan gebeurt het... De lift blijft hangen! Het ziet ernaar uit dat Dolf De Wolf Frans vroeg of laat zal ontmaskeren... Of zal het kerstwonder meer dan 2000 jaar later opnieuw plaatsvinden?

DECOR:
We bevinden ons in een grote personen- en goederenlift. Die vertrekt vanuit een ondergrondse parking en leidt o.a. naar een (bovengrondse) grote kledingszaak. Die heet A&C, de afkorting voor Alles en Comfortabel.
De lift is vooraan en achteraan open, een kooi zonder voor of achterkant. Achteraan zien we de suggestie van een gang die wegdraait. De kooi bevindt zich midden op het podium zodat men, komende van de zijkanten, de lift ook vooraan kan instappen. Personages kunnen dus opkomen en de lift instappen van de gang achteraan, maar ook van links vooraan of rechts vooraan (vanuit de coulissen).

PERSONAGES:
Jef Temmerman: de extreem luie klusjesman, tevens vakbondsafgevaardigde van de socialisten. Hij is sympathiek. Maria wil hem aan de haak slaan. Jef rolt dikwijls een sigaretje, maar hij krijgt het nooit aangestoken.
Maria De Maagd: de kuisvrouw van A&C. Ze laat zich liever "vloerhostess" noemen. Ze gaat rond met een karretje waarop koffie staat. Ze verkoopt ook zelfgebakken cakes, koekjes en wafels. Maria neemt nogal graag het initiatief.
Frans De Geyndt: De vrouwen mogen hem François noemen. Hij is chef van de promotiedienst van A&C. Hij laat het initiatief echter graag aan anderen over. Hij houdt van alle vrouwen. Omdat François niet kan kiezen, is hij nog niet getrouwd.
Lizzy: Een jonge verkoopster, uiterst knap maar niet echt slim, type dom blondje. Omdat Lizzy goed voorzien is, wordt ze vaak als "visueel uithangbord" gebruikt. Zij staat op de afdeling lingerie samen met…
Therèse: Verkoopster van middelbare leeftijd. Ze is zeer katholiek. Ze kijkt dan ook toe of alles i.v.m. de kerststal wel historisch verantwoord verloopt. Bovendien is ze een kwezel. Seks is voor haar taboe, daarom is ze nooit getrouwd. Ze is dus nog maagd. Ze kent karate om haar maagdelijkheid te kunnen bewaren. Therèse heeft morele problemen met sommige lingerie die op haar afdeling verkocht wordt.
Angelina: Secretaresse van François. Ze denkt dat ze paranormaal begaafd is en doet voorspellingen met tarotkaarten of theebladeren. Ze hecht ook veel belang aan de stand van de sterren.
Dolf De Wolf: Hij is een geweldenaar, een bruut. Hij heeft al vaak in de gevangenis gezeten voor slagen en verwondingen. Dolf De Wolf is ziekelijk jaloers. Niemand mag aan zijn lief komen. Dat is een probleem, want Frans heeft aan zijn Marianneke gezeten en hij wil zich wreken.
Den Bobo: Meneer Opdebroeck is de general manager van A&C. We zien hem niet, maar we horen hem wel via de intercom. Hij bespiedt zijn personeel door middel van videocamera’s.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...