Raspoetin, een toneel thriller voor jongeren, door Guy Didelez en Luc Schoonjans


Dramaturgische fiche:

Nederlandse Titel: Raspoetin
Auteurs Guy Didelez en Luc Schoonjans
Genre: Thriller voor jeugd én volwassenen
Duur: volavond
Decor: simultaan decor
Bezetting: Ongeveer 14 rollen (veel mogelijkheid tot figuratie)

Dit toneelstuk werd gebaseerd op de gelijknamige bekroonde jeugdroman van Guy Didelez. Met dit debuut voor de jeugd, waarvan al meer dan 20.000 exemplaren verkocht werden, won Guy Didelez de Prijs voor het Beste Vlaamse Misdaadverhaal 1989. De jury loofde deze spannende roman voor jongeren vanaf 12 jaar om zijn frisse en levendige stijl, zijn opmerkelijke karaktertekening van kinderen en zijn ingenieuze plot

Plot:
Na vele jaren ontmoeten Bram, Sofie en Bert elkaar weer in het hamburgerrestaurant waar ze in hun jeugd zoveel tijd hebben doorgebracht. Ze halen herinneringen op uit hun schooltijd, wat hen al snel op het onderwerp 'Peter Beeckmans' brengt. Peter stotterde. Ook wanneer hij met zijn poppen buikspreeknummertjes opvoerde, kon hij zijn spraakgebrek niet verbergen. Wanneer Peter echter de pop Raspoetin ter hand nam, stotterde hij niet! Dit mysterie is Bram, Sofie en Bert nog lang bijgebleven. Het werd allemaal nog erger toen de drie op onderzoek uitgingen... Samen met Bram, Sofie en Bert kun je alles opnieuw beleven... Tenminste... Als je nog durft....

Taal: Algemeen Nederlands
Structuur: Vele korte scènes op diverse lokaties.
Technieken: Veel. Belichting en muziek zijn voor dit stuk evenals de scenografie en de vormgeving van de vier buikspreekpoppen zeer belangrijk.
Tijd van handeling: hedendaags.

Plaats van handeling/Decor: De verschillende speelvlakken lopen naadloos in elkaar over en worden door het licht afgebakend.
- Klas met 3 schoolbanken
- woonkamer van oud vrouwtje met zetel en lampenkap
- studeerkamer Bram met bed en bureau
- De kelder met de ‘opgehangen’ poppen
- De hamburgertent

Personages:
14 personages. Afhankelijk van de behoeften kunnen er heel wat figuranten ten tonele gevoerd worden in de klassènes en de hamburgerscènes. Eventueel kan de scène waarin het leven van Raspoetin verteld wordt ook door de figuranten geëvoceerd worden.
1) De oude Sofie +2) De jonge Sofie: Lief karakter. Staat altijd tussen de tegenpolen: Bram en Bert. Bang van wat haar i.v.m. Raspoetin overkomt.
3) De oude Bram +4) De jonge Bram: Speurneus. Intelligent. Wil het raadsel oplossen. Verliefd op Sofie. Vriendschap is voor hem zeer belangrijk.
5) De oude Bert +6) De jonge Bert: Scepticus. Gelooft niet in het paranormale. Tegenpool van Bram. Is vooral geïnteresseerd in lekker eten en drinken.
7) Peter: Raadselachtige jongen. Soms zou je er schrik van krijgen. Soms is hij zelf duidelijk het slachtoffer van de dingen die rond hem gebeuren.
8) De Bokser: Onsympathieke, zeer autoritaire leerkracht Nederlands.
9) De buurvrouw: Oud dametje. Tatertante.
10) Vladimir: Misdadiger. Gevaarlijk.
11) De poppen Nishka, Xander, Yoeri, Raspoetin. Kunnen best door echte spelers vertolkt worden. Hebben alle vier hun eigen karakter en vormgeving.
Nishka: Broos en teer. Draagt een wit jurkje met plooien. Weelderige blonde haardos. Vuuurrode lippen. Blozende wangen. Lange wimpers. Grote ogen. Verpersoonlijkt het goede in de mens.
Xander: Forse pop. Draagt alleen een lendendoek. Verpersoonlijkt de kracht
Yoeri: Bleke, magere pop met spitse neus en puntige oren. Heeft een chagrijnige trek om de mond. Verpersoonlijkt de intelligentie
Raspoetin: Mager en grauw gezciht. Wilde zwarte baard, kleine, groene ogen. Draagt een zwart gewaad, een soort van priesterkleed met daarover een ketting waaraan een vijfpuntige ster. Verpersoonlijkt het kwaad.

Enkele persreacties op het boek:
‘Toen ik begon te lezen, kon ik niet meer stoppen… Soms zat ik te trillen van de spanning…’ (Zonneland)
Iedereen is in spanning gebracht door Raspoetin. Dit geldt voor elke leeftijd… ook voor de mijne en ik ben al bijna drie keer meerderjarig!’ (Het Laatste Nieuws)
Erg boeiend is ook Raspoetin, een spannende thriller die de Trofee van het beste Vlaamse moord- en misdaadverhaal won voor kleppers als Bart Holsters en Jef Geeraerts. (Wij)
‘Normaal lees ik niet graag een boek. Maar ik begon in Raspoetin en kon niet meer stoppen met lezen. Het is een fantastisch boek. Op sommige momenten bleef ik gewoon verstijfd zitten van spanning. (Weirdo’s)
Raspoetin behoort tot het soort boeken dat de lezer vastkluistert aan zijn stoel. (Het Volk)

Opvoeringsvoorwaarden:

Het stuk mag slechts opgevoerd worden na schriftelijke toestemming van de rechthebbende(n), verkrijgbaar via het contactformulier. Het wordt beschermd door Sabam, waar de opvoeringsrechten dienen te worden voldaan.

Voor de integrale tekst van dit toneelstuk, klik op de titel van dit artikel.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...