Niet pluis op de buis, een blijspel in 3 bedrijven, van Guy Didelez en Dirk Dobbeleers

OPVOERINGSVOORWAARDEN:


Dit werk mag niet worden opgevoerd zonder voorafgaande schriftelijke toelating van de rechthebbenden (verkrijgbaar via het contactformulier). Het werd uitgegeven bij Almo en het is gedeponeerd bij SABAM, waar de auteursrechten dienen vereffend te worden.


Voor de integrale tekst van dit toneelstuk, klik op de titel van dit artikel.


KORTE INHOUD:
Na meer dan twintig jaar trouwe dienst wordt Lode ontslagen. Eigenlijk vindt hij dat helemaal niet zo erg: eindelijk zal hij opnieuw van het leven kunnen genieten en gewoon de dingen doen die hij graag doet - pintje drinken, televisie kijken... Maar Lode weet ook dat hij dit niet aan zijn vrouw kan vertellen. Zij zou hem bedelven onder de klusjes die dringend moeten uitgevoerd worden. Daarom doet Lode alsof hij zwaar depressief is. Hij speelt dit met zo'n overtuiging dat zijn huisgenoten hem zonder meer geloven. Wanneer even later de televisie stuk springt, vrezen ze zelfs dat hij zijn depressie nooit meer te boven zal komen. Samen met de buren besluiten ze daarom de televisieprogramma's zelf na te spelen. De ene knotsgekke situatie volgt de andere op: het nieuws, het weerbericht, de Jerry Slinger Show, de Telepuppies, de soap... Zowat alle televisieprogramma's passeren de revue en wanneer een toevallige bezoekster even later aanbelt met de bedoeling haar geloof te verkondigen en Lode verkeerdelijk denkt dat zij 'het laatavondprogramma voor volwassenen' komt verzorgen, is het hek helemaal van de dam.

PERSONAGES
4 dames – 3 heren

1) Lode: ongeveer 47 jaar. Interesses: teevee-kijken en pintjes drinken. Verafschuwt allerlei klusjes in huis. Speelt depressie.
2) Rita, zijn vrouw. 45 jaar. Nogal bazig type. Heeft toch ook wat medelijden met haar man en wil alles doen om hem van zijn depressie te verlossen.
3) Peter, hun zoon, student aan het RITS. 24 jaar. Heeft al een aantal keer gedubbeld, hij beschouwt zijn vader als een sponsor.
4) Sophie, Peters verloofde, een vrij vlotte griet. 22 jaar.
5) Ivo, Lodes buurman, een wielertoerist, maar dan alleen om onder de sloef van zijn vrouw uit te komen. Net als Lode heeft hij aan werken een broertje dood. Hij kan niet tegen zijn vrouw op. 6) Gerda, de vrouw van Ivo, haar leuze luidt “Bij mij zou het niet waar zijn.” Is veel baziger dan Rita. Kan zeer scherp uit de hoek komen.
7) Simonne, een vrouw die haar geloof van deur tot deur verkondigt. Begint als seut, maar ontpopt zich later tot een vamp.

DECOR
Een living met minstens drie deuren. Eén deur leidt naar boven (slaapkamer), één naar de gang en één naar de keuken.

TAAL
Het stuk werd zoveel mogelijk in spreektaal geschreven. Het kan ook in de streektaal gespeeld worden.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...