De Engel van Mons, musical over de Eerste Wereldoorlog, op teksten van Patrick Bernauw en Luc Borms, met muziek van Fernand Bernauw en Luc Borms


Wie dit stuk wenst op te voeren, dient daarvoor over de schriftelijke toestemming van de rechthebbenden te beschikken en de geldende Sabam opvoeringsrechten te betalen (100 euro/opvoering).

Musicalpakket (vocale + instrumentale cd + tekstbrochure): 40 euro. Het is verkrijgbaar via het Contactformulier.

De musical is gebaseerd op de gelijknamige roman van Patrick Bernauw, die eveneens verkrijgbaar is via het Contactformulier (10 euro).

Voor de integrale tekst: klik op de titel van dit artikel.
Voor gratis downloads (video) en uitgebreide previews, zie:
http://stores.lulu.com/ballade
Clips van de creatie door Compagnie de Ballade & Theater Strobos (Evergem, 2005): www.garagetv.be/scharpenelle

Hier vindt u alvast enkele voorsmaakjes:










KORTE INHOUD:

Patrick Bernauw in de programmabrochure bij de creatie door Theater Strobos (november 2005):

Lang, lang geleden las ik in het onvolprezen boek van Hubert Lampo over het magisch-realisme, De Zwanen van Stonehenge, over de schrijver Arthur Machen die met een kort verhaal in de vorm van een artikel verantwoordelijk was geweest voor één van de grote legenden van de Eerste Wereldoorlog. Jarenlang slaagde ik er maar niet in voldoende informatie te verzamelen om een verhaal te schrijven over wat zich daar had afgespeeld bij Mons, in augustus 1914. Maar toen werd het internet uitgevonden en toen…

Enfin, ondertussen heb ik een heel boek geschreven over De Engel van Mons (Afijn, 2002). Met mijn gezelschap voor muziektheater Compagnie de Ballade maakten we vervolgens een gelijknamige muziektheaterproductie, waarin benevens een stuk of wat eigen liedjes ook enkele authentieke oorlogsliederen terecht kwamen én een vertaling/bewerking van het beroemde gedicht In Flanders’ Fields, waaraan het museum in Ieper zijn naam te danken heeft.

Daarna begon ik erover na te denken hoe interessant het kon zijn als we hetzelfde materiaal ook eens met een groot gezelschap op de planken zouden kunnen brengen. Voor de hand liggend was het allemaal niet… het verhaal kon je moeilijk een vrolijke komedie noemen, en ik had een boel mensen nodig die konden zingen, en veel volk dat bereid was een personage te ‘zijn’ in plaats van er één te ‘spelen’.

Theater Strobos ging de uitdaging aan en terwijl ik deze woorden schrijf – maandag 3 oktober – staan we op zowat een maand van de première, vanavond is het repetitie en… Ik kijk er al naar uit. ’t Is heel wat kilometers rijen van Erembodegem naar Sleidinge, maar die repetities zijn telkens weer zo’n inspirerende momenten, dat ik er niet alleen vrolijk naartoe rij, maar er ook vrolijk van terugkeer. Ik denk dat u vanavond dus echt wel een merkwaardige theaterervaring te wachten staat – ‘n beetje gedurfd, ‘n beetje ongewoon… zo van het soort dat meer vragen oproept dan het antwoorden geeft. Maar dat heb ik nu eenmaal altijd zo interessant gevonden aan theater en literatuur: dat je niet op alle mogelijke vragen een antwoord krijgt, maar dat je er stof aan overhoudt om nog lang over door te bomen, en ruimte om er zelf vanalles bij in te vullen en te fantaseren en te dromen…

Zet u dus schrap voor de waar gebeurde story van een schrijver die een verhaal verzint om de jongens aan het front en hun vrienden en familieleden op het thuisfront een hart onder de riem te steken… en plotseling blijkt zijn verzinsel tot leven gekomen te zijn en blijken zowel Engelse als Duitse soldaten de Engelen van Mons wérkelijk gezien te hebben. Ook ‘onze’ jongens achter de Yzer hebben trouwens de Engel gezien, al gaven zij hem/haar/het dan al eens een andere naam… En mocht u zich afvragen of Isabelle Scharpenelle een verzinsel is, of kolonel Friedrich Herzenwirth van de Duitse geheime dienst…? Nee hoor, ook hùn ongelooflijke geschiedenis is waar gebeurd…

DECOR

Achterwand: projectiescherm. Alle geprojecteerde beelden: zwartwit. Zijwand links: “orkestbak” bestaande uit doeken. Zijwand rechts: wit doek. Alle kostuums & rekwisieten: zwartwit.

ROLVERDELING LANGE MAX 1 & 2 – straatzangers (zwarte kledij)
DE MARGINALEN 1, 2, 3 & 4 – in zwartwitte maillots.
TOMMY – hij is blind (zwarte kledij)
SANSPAROLE – hij is doofstom (zwarte kledij).
DE PIOT – een ‘halve man in een rolstoel’ (zwarte kledij).
FRAU DOKTOR 1, 2 & 3 – in witte doktersjas.
FLORENCE NACHTEGAELE – jonge verpleegster in witverpleegstersuniform.
DE ENGEL – ziet eruit als een achttienjarige Griekse godin (witte tenue).
ISABEL SCHARPENEL – jonge vrouw in witte jurk.
DE ONBEKENDE SOLDAAT – zwarte kledij.
FRIEDRICH HERZENWIRTH – in zwart kostuum.
DE MIMESPELER – zwartwitte Pierrot.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...