De Dochter van Calamity Jane, historische komedie van Patrick Bernauw & Guy Didelez



De Dochter van Calamity Jane werd bekroond met de Wim Verbeke Prijs 1997.

Wie dit stuk wenst op te voeren, dient over de geschreven toestemming te beschikken van de rechthebbenden, die u kunt verkrijgen via het contactformulier.

KORTE INHOUD:

De Dochter van Calamity Jane vertelt met de spreekwoordelijk lach en de al even spreekwoordelijke traan het verhaal van de legendarische heldin uit de Far West, Calamity Jane. Zij stond de dochter die zij had uit een relatie met die andere mythe van het Woeste Wilde Westen, Wild Bill Hickock, af voor adoptie aan een rijke Engelse koopvaardijkapitein, met de bedoeling het meisje een beschaafde opvoeding te geven. Later wilde Calamity Jane haar dochter terug… maar zou die dochter haar onwaarschijnlijke moeder nog aanvaarden? Gebaseerd op historische gegevens en gebracht met een ferme snuif soms koldereske humor!

ROLVERDELING:

Calamity Jane. Een vrouw van middelbare leeftijd en - behalve waar anders aangegeven - gekleed als cowboy (Far West); voorzien van een koppel revolvers + een dolk.
Haar dochter, Janey, een Victoriaans juffertje, opgevoed in Engeland door:
Kapitein Jim O'Neill, een negentiende eeuwse Engelse koopvaardijkapitein, en:
Zijn vrouw Helen O'Neill.
Wild Bill Hicock, de vader van Janey, een revolverheld uit het Wilde Westen.

Vier Desperado's van Deadwood. Eén van hen is tevens de dominee (de vader van Calamity Jane); een ander is tevens Jack 1 (Mc Call, de revolverveld); nog een ander is tevens Jack 2 (de Victoriaanse verloofde van Janey); de laatste is tevens de doodgraver.
Vier Wijven van Deadwood.

DECOR:

Aan de ene kant van het podium bevinden we ons in Amerika, de Far West: een woestijnachtige vlakte; op de achtergrond is een blokhutje te zien. De sfeer is hier wijds en vrij; the sky is the limit.
Aan de andere kant van het podium bevinden we ons in Engeland, in een Victoriaans salonnetje; de sfeer is hier burgerlijk en braaf, knus en 'beschaafd'.

NOOT:

Wat het taalgebruik van Calamity Jane betreft, werd in deze versie gekozen voor AN. Het kan echter overwogen worden haar een dialect in de mond te leggen, of bargoens te laten spreken.
Dit stuk is gebaseerd op historische gegevens, met name de brieven die Calamity Jane schreef aan haar dochter, maar die ze haar nooit durfde op te sturen.

Voor de integrale tekst van dit toneelstuk, klik op de titel van dit artikel.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...